Nadwrażliwość zębów na zimno i ciepło zwykle obserwujemy w trakcie spożywania zimnych i gorących napojów lub w czasie deseru w postaci kawy i lodów. Wtedy dolegliwość objawia się bólem. Zazwyczaj czynnikiem nadwrażliwości są otwarte zębowe szyjki. To prowadzi do kontaktu żywności z zębinowymi kanalikami, które dają dostęp do porządnie unerwionej miazgi .
Zazwyczaj odkrycie szyjek zębowych następuje na skutek opuszczania się linii dziąseł lub uszkodzenia szkliwa. Zarówno dziąsła, tak samo szkliwo mają za zadanie ochronę zębów, więc kiedy ulegną uszkodzeniu, niewystarczająca ochrona sprawia ból. Inną przyczyną mogą być nieleczone próchnicowe ubytki albo kiedyś stosowane popularnie amalgamatowe. Amalgamat praktycznie nie izoluje miazgi zęba od wpływu temperatury, z tego względu pacjenci mający amalgamatowe plomby mogą odczuwać dyskomfort.
Prędki sposób na ulgę to używanie past oraz płukanek na nadwrażliwość zębów. Głównie dzięki temu usuwa się ryzyko nasilenia się nadwrażliwości. W takim wypadku najwygodniej umówić się ze stomatologiem. W gabinecie dentystycznym pacjent odbierze profesjonalne preparaty, które zmniejszają reakcję nerwów oraz powodują domknięcie kanalików zębinowych.
W walce z wrażliwością zębów na zimno i ciepło pomoże również ograniczenie kwaśnych potraw oraz napojów oraz szczególna higiena zębów.