Powstawanie próchnicy 

Próchnica zębów jest jedną z najbardziej znanych chorób przyzębia i zębów, jakie dotykają pacjentów. Początkowa faza tej dolegliwości nie jest widoczna gołym okiem, ani nie sprawia bólu, jednak im dalej dotrze do środka zęba, tym większe straty i bardziej dotkliwy ból sprawia. Ząb zainfekowany próchnicą robi się wrażliwszy i mniej odporny na uszkodzenia. Często zmiany próchnicze dosięgają do miazgi zębowej i są na tyle zaawansowane, że jedynym ratunkiem pozostaje leczenie kanałowe.

Najbardziej znaną przyczyną rozwoju próchnicy są bakterie, które z reguły żywią się cukrami dostarczanymi poprzez pokarm. Na skutek aktywności bakterii następuje odwapnienie szkliwa zęba uznawanego za największą ochronę zębów. Jedzenie, które skupia w sobie dużą ilość cukrów, szczególnie sprzyja rozwojowi próchnicy. Zwłaszcza niewłaściwe dla wszystkich zębów są przekąski klejące, co łatwo przylegają do nich i zazwyczaj są trudne do umycia.

Poza różnymi czynnikami, które wspierają rozwój próchnicy, duże znaczenie ma także higiena jamy ustnej. W wyniku mało dokładnego albo niezbyt systematycznego szczotkowania, pozostałości po pożywieniu osadzają się na powierzchni zębów i powodują powstawanie kamienia nazębnego. Pozostałości po pożywieniu to także siedlisko bakterii, które sprzyjają powstawaniu chorób przyzębia i zębów.

Z próchnicą można radzić sobie, pilnując czystości zębów, używając pasty z fluorem i co pół roku odwiedzając gabinet dentystyczny.